lauantai 31. elokuuta 2013

2. Rytmi kuvataiteessa

Rytmi teokseen luodaan valojen, varjojen ja muotojen vaihteluiden avulla. Rytmi tuo teokseen persoonallisen ilmeen. Rytmejä on kahdenlaista, vapaata ja sidottua. 

Tehtävänä oli suunnitella rytmi veistos puupalikoita tai -tikkuja käyttäen. Veistokseen tuli sisällyttää sekä vapaata että sidottua rytmiä. 

En ole ikinä ollut kovin hyvä rakentamaan mitään kolmiulotteista. Esimerkiksi savitöiden sijaan paljon mieluummin maalaisin. Tämänkin veistoksen tekemistä kauhistelin ennen kuin olin edes aloittanut suunnittelun. Haastetta loi lisäksi eri rytmien käyttö. Valitsin materiaalikseni puutikut. Lopulta sain pienen idean ja sen jälkeen aloin vain koota rakennelmaa. 

Jossain vaiheessa työtä, minulla meinasi lähteä homma kokonaan lapasesta. Idea muuttui, enkä enää tiennyt, mikä olisi hyvä ratkaisu. Työn ylä- ja alaosa ovat melko eri maailmoista. Yritin kuitenkin korjata asiaa lisäämällä teräviä tikkuja myös tornin juureen. Jossain vaiheessa veistos alkoi  mennä pahasti vinoon, mutta sen asian sain jotenkin korjattua. 




Vaikka tekisinkin kaikki täysin erilailla, jos aloittaisin työn tekemisen nyt, kyllä veistoksestani tuli ainakin erikoinen ja persoonallinen. Opin myös rytmistä ja mitä sen avulla voi tuoda teokseen. 


sunnuntai 18. elokuuta 2013

1. Väriharmoniat

Ensimmäisen lukion kuvistunnin aiheena oli väriharmoniat. Väriharmonia tarkoittaa keinoja käyttää värejä harmonisen kokonaisuuden aikaan saamiseen. Opin neljä eri väriharmoniaa:


Lähiväriharmonia, jossa valitaan väriympyrän vierekkäisiä värejä.

Yksiväriharmonia, joka luo harmonisen kokonaisuuden yhden värin ja sen eri sävyjen avulla.

Valööriharmonia, joka on vain mustan, valkoisen ja niiden harmaiden sävyjen käyttöä.

Vastaväriharmonia, jossa värit valitaan ympyrän vastakkaisilta puolilta. 

Tehtävänä oli maalata kaleidoskooppimainen neljän kuvan sommitelma, jossa palasia pyörittelemällä muodostuisi aina uusi kokonaisuus. Tykkään tehdä yksityiskohtaisia töitä, joten en aloittanut tämänkään suunnittelua mahdollisimman yksinkertaisesti. 




Tehtävän tarkoituksena oli yhden väriharmonian käyttäminen. Rakastan värejä ja minulle on ollut aina melko hankalaa valita joku tietty väripari, jota käytän koko työn ajan. En ole ikinä tykännyt käyttää esimerkiksi vastavärejä. Mielummin kokeilen itse, mitkä värit näyttävät hyvältä keskenään. Tähän työhön valitsin kuitenkin lähiväriharmonian, sillä värien eri sävyjen luominen on hauskaa. Käytän työssäni sinisen, vihreän ja keltaisen sävyjä. 





 Lopputulokseen olen melko tyytyväinen. Työ onnistui suunnitelmien mukaan ilman mitään suurempia vastoinkäymisiä. Väriharmonia aiheena opetti minullle varmoja niksejä värien käyttöön. Pidin tämän työn tekemisestä.