perjantai 30. syyskuuta 2016

6. Pienoismalli-reliefi tunnetusta rakennuksesta


Rakenne ja materiaalit

Ovat rakennuksen selkäranka, esimerkiksi pylväät, pilarit, palkistot, Antiikin Kreikan kaarirakenteet ja erilaiset materiaalit kuten puu, teräs ja lasi.

Rytmi, rakennusmassa ja struktuuri

Rytmi muodostuu rakennusten ja niiden osien massoittelusta kuten muotojen ja tyhjän tilan vaihtelusta. Myös aukotuksilla, esimerkiksi ikkunoilla ja ovilla, sekä pintamateriaaleilla luodaan rytmiä. Struktuuri tarkoittaa pintarakennetta.

Valo ja läpinäkyvyys

Valon ja varjon vaihtelu vaikuttavat tilankokemiseen.


Väri

Vaikuttaa paikan henkeen ja tunnelmaan (harmonia ja kontrasti)


Reliefi=korkokuvaveistos




Tehtävänä oli valita jokin tunnettu rakennus, josta muovailtaisiin savesta reliefi. Valitsin Hagia Sofian.



  Kuvahaun tulos haulle hagia sofia                    


Hagia Sofia

sijainti: Istanbul, Turkki
suunnittelija: Isidoros Miletoslainen, Anthemios Tralleslainen
rakennustyyppi: vuonna 537 rakennettiin alunperin kristilliseksi kirkoksi, mutta  muutettiin moskeijaksi vuonna 1453, kun turkkilaiset valtasivat Konstantinopolin. Vuodesta 1934 alkaen toiminut museona.
arkkitehtuuri: pidetään yhtenä bysanttilaisen arkkitehtuurin mestariteoksista 


Savityöt aina jännittävät minua, koska savesta työstäminen ei tunnu minulle jotenkin yhtään sujuvalta tai luontevalta. Tämä tehtävä kuulosti kuitenkin  kivalta. Savesta ei tarvitsisi muotoilla mitään kolmiulotteista, vaan lättänästä alustasta vain nousisi kohokuvioita.
Hauskaa se olikin! En kuitenkaan päässyt viimeiselle tunnille ja koeviikon kirikerta tuntui jotenkin kiireiseltä. En ehkä viimeistellyt työtä niin huolellisesti kuin olisin voinut. Minulla ei myöskään ollut enää juuri sitä valokuvaa, josta olin alunperin katsonut mallia, joten jotkut yksityiskohdat täytyi vetää aika hatusta. Lopputulokseen olen siis ihan tyytyväinen, mutta olisi se voinut olla parempikin.


keskiviikko 28. syyskuuta 2016

5. Abstrakti sisäkuva -teippimaalaus


Ei esittävä taide eli nonfiguratiivinen taide

Ei pyri jäljentämään luonnollisen maailman kohteita sellaisenaan, vaikka lähtökohtana voi olla jokin olemassa oleva.


Tehtävänä oli valokuvata jokin paljon jyrkkiä kulmia sisältävä kohta koulun tiloista. Kuva hahmoteltiin paperille maalarinteipillä ja eri värialuueet maalattiin valööri-asteikkoa käyttäen. Kuvaan täytyi pyrkiä saamaan kolmiulotteista tuntua.



           


Oli yllättävän vaikeaa hahmotellessa käyttää vain teippiä. Teki koko ajan mieli lyijykynällä vähän piirrellä apuna. 
Tykkään käyttää maalatessa vihreän, keltaisen ja sinisen sävyjä, joten valitsin kyseiset värit tähän työhön. Loppuun lisäsin vielä yhden oven viininpunaiseksi tuomaan vähän erilaisen yksityiskohdan kokonaisuuteen. Kolmiulotteisuuteen pyrin käyttämällä tummia ja vaaleita sävyjä sekä sekoittamalla värejä runsaasti. Yhtäkään väriä en käyttänyt juuri sellaisenaan. 
 



tiistai 27. syyskuuta 2016

4. Valtaistuin minulle

Tunnilla opimme esinesuunnittelusta ja muotoilusta

Idealistinen muotoilu eli ihanteellinen muotoilu

1. ekonominen (taloudellinen)
2. ekologinen (luontoystävällinen)
3. ergonominen (mukava käyttää)
4. esteettinen (kaunis, tyylikäs)
5. eettinen (valmistettu eettiset periaatteet huomioiden)

Konstruktivismi

Siihen kuuluu säästeliäs materiaalin käyttö sekä esineen rakenteen peittelemätön ilmaisu. Esimerkkinä putkirunkoinen polkupyörä.

Hedonistinen muotoilu

Nautintokeskeistä muotoilua, jossa tarkoituksenmukaisuus on sivuseikka. Suunnataan tietylle kohderyhmälle ja ideana on se, että eriskummallinen muoto herättää kiinnostuksen.

KITCH

Esineiden tarkoitus on näyttää kalliilta, vaikka oikeasti ne ovat halpoja. Ovat yleensä rihkamatavaraa, kuten matkamuistot ja koristeet, eivät kestäviä tai käytännöllisiä.



Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa valtaistuin pienoismalli, joka täyttää hyvän suunnittelun kriteerit tai on vaihtoehtoisesti täydellinen Kitch- istuin. Toteutukseen oli käytettävissä kaikennäköistä puutikuista rautalankaan.


                  

En tehnyt mitään suunnitelmaa. Lähdin vain kokoamaan tuolia inspiraationa kankaat, jotka löysin. Jos oikeasti tekisin itselleni valtaistuinta, haluaisin sen olevan söpö ja ylellinen. Siksi laitoin tuoliin pitsistä laskoksen ja karvayksityiskohtien oli tärkeää olla valkoiset. Tuolin nimeksi tuli "Five o´clock tea" koska mielestäni tuolista tulee jollain tavalla mieleen birttiläinen eleganssi. Voisin kuvitella juomassa iltapäiväteetä tästä tuolista. 

Kammoan aina kaikkia töitä, joissa täytyy rakentaa jotain. Tämä tuoli kuitenkin syntyi helposti ja ideoita syntyi päähän sitä mukaa kun rakensin. Olen tyytyväinen siihen, että tuolista tuli hyvin pystyssä pysyvä ja jämäkkä eikä hutera. Myös ulkonäöstä tuli jotenkin minunnäköinen.













perjantai 23. syyskuuta 2016

Tussivärityksiä Rovaniemestä taidekokonaisuutta varten




3. Kangaskassi stencil -tekniikalla


Graafinen suunnittelu (=visuaalinen suunnittelu)

Graafinen suunnittelu on tuotteen ulkoasun suunnittelua. Se on sovellettu taidemuoto, joka auttaa katsojaa tulkitsemaan viestiä. Painotuotteet, elokuvat, sähköiset julkaisut, animaatiot, mainonta, yrityskuvat, pakkaukset, kyltit, merkit ja opasteet ovat kaikki vaatineet visuaalista suunnittelua. 
Keskeistä suunnittelussa ovat värit, symbolit, sommittelu, tekstit, kuvat ja typografia. 


Typografia

Typografia tarkoittaa nykyisin mitä tahansa tekstiin, tekstityyppiin, kirjainten asetteluun, väritykseen ja muuhun liittyvää suunnittelua ja korjausta. Alunperin se on tarkoittanut vain kirjainmerkkien suunnittelua. Typografia on yksi graafisen suunnittelun elementti. 


Stencil-tekniikka eli sabloona-painanta

Tekniikka on graffitien tekijöiden käyttämä, mutta sitä voidaan käyttää myös kankaanpainantaan. Siinä muoviin leikatun aukotuksen avulla siirretään kuvio tuputtamalla tai spreijaamalla kankaalle tai seinälle. Banksy on yksi kuuluisimmista stecil -taiteilijoista.




Tehtävänä oli suunnitella kuviointi, joka painettaisiin stencil-tekniikalla kangaskassiin. Olisi hyvä, jos kuvioon saisi sisällytettyä jotain itsestään. Jotain, joka kuvaisi minua. Piirsin yhteensä viisitoista luonnosta ja vasta se viidestoista nappasi. 






Kuviossani on erikokoisia ja erisuuntaisia kolmioita, jotka yhdistyvät keskellä olevaan sydämeen. Kolmiot kuvaavatkin nimenomaan erilaisuutta. En ole ikinä ollut sellainen, joka tuomitsisi ihmisiä esimerkiksi ulkonäön perusteella. Arvostan erilaisuutta ja sitä, että uskaltaa olla juuri sellainen kuin on. Siihen minäkin pyrin; olemaan aina aito oma itseni.
Sydän, johon hieman erimalliset kolmiot yhdistyvät kuvastaa, että rakkaus ylittää kaikki rajat eikä se katso sitä, että kaikki olisimme juuri samanlaisia. On tärkeää, että hyväksymme toisemme ja rakastamme toisiamme erilaisuudesta huolimatta. Pienet säröt tekevät meistä meidät, persoonalliset itsemme. 



Tämäkin tehtävä oli todella mukava, vaikka jännitinkin sitä varsinaista painantavaihetta. Oli kivaa oppia taas aivan uudenlainen tekniikka. En ole vielä koskaan kuviksentunnilla tainnut painamalla tehdä yhtäkään työtä. Lopulta kuviostakin tuli juuri sellainen kuin halusin. Tätä kassia tulen varmasti käyttämään!





perjantai 9. syyskuuta 2016

2. Tuunaa tila


Seuraavaksi opimme hieman lisää arkkitehtuurista sisustussuunnittelun ja tilantekijöiden muodossa. 


Tilantekijöitä:

Valo tekee tilan näkyväksi (ikkunat, valaistus, huoneiden muodot ja tilan aukotus)
Värit vaikuttavat tilan tunnelmaan ja ne aistitaan myös lämpötiloina(sininen-kylmä, punainen-lämmin, vihreä-rauhoittava ja ruokahalua parantava)
Muoto vaikuttaa tilan tunnelmaan (esim. korkea ja pystylinjainen muoto tuo juhlavuuden ja ylevyyden)
Mittasuhteet ovat keskeisessä roolissa, koska arkkitehtuurissa pyritään luomaan tiloja, jotka ovat viihtyisiä ja ihmisille sopivia
Ääni muodostaa tilaa (meluisuus luo ahtautta, kaikuva tila tuntuu kolkolta ja suurelta)
Myös tuoksu, haju ja lämpötila vaikuttavat tilaan

Sisustussuunnittelu

Sisustussuunnittelu on tilan ja ympäristön muokkaamista tarpeita vastaavaksi. Pyrkimyksenä on luoda toiminnallinen ja esteettinen tila, jossa viihdytään. Jäsentelemällä kohteena olevaa tilaa pyritään luomaan tunnetiloja ja tuomaan tilaan sellaisia elementtejä, jotka tukevat toisiaan ja tilan tarkoitusta. Suunnittelijan tavoitteena on löytää punainen lanka, joka tekee tilasta yhtenevän kokonaisuuden.

Kävimme tunnilla läpi myös valokuvia erilaisista sisustustyyleistä.


Tehtävänä oli valita koulurakennuksesta tila, joka mielestämme vaatisi kohennusta. Tilasta otettiin valokuva, jonka jälkeen suunniteltiin parannusehdotus, jossa käytettäisiin jotain tunnilla läpi käydyistä sisustus-tyyleistä. Suunnitelma piirrettiin paperille ja lopuksi työ väritettiin.

Minä valitsin yhden koulun vessoista. Mielestäni sieltä löytyy paljonkin parantamisen varaa. Heti tiesin, että haluan seiniin väriä, hienon tapetin ja käsipaperien sijasta pienet pyyhkeet, jotka olisivat sievästi taiteltuna puuhyllyssä. Olisi ikkuna, ikkunan edessä mukava sohva ja ylellinen kokovartalopeili. Katto olisi tehty hirrestä ja myös vessan ovet olisivat painavaa puuta. Ne myös ylettyisivät katosta lattiaan. Inhoan, kun vessoissa on isot raot sekä oven ylä- että alapuolella.
Ja totta kai. Pehmeä karvamatto




Tykkäsin tehtävästä. Oli hauskaa päästä suunnittelemaan itse jokin olemassa oleva tila uudelleen. Tiesin, ettei kurssilla tulla juurikaan maalailemaan, joten otin ilon irti tästä työstä. Ihan tyytyväinen olen lopputulokseenkin. 


1. Rakennus tikuista ja vaahtokarkeista


Ensimmäisellä tunnilla opimme hieman arkkitehtuurista eli rakennustaiteesta sekä erilaisista arkkitehtuurin tyylisuuntauksista.

Arkkitehtuuri tarkoittaa rakennusten ja niihin liittyvien laajempien kytköksien suunnittelua eettisestä näkökulmasta. Se ilmentää aina aikakautensa tyyli-ihanteita ja on kytköksissä käytännöllisyyteen.



Funktionalismi:

Koristelu, jolla ei ole käytännön funktiota tulee jättää suunnittelusta kokonaan pois.

Funktionalismin mukaan rakennus tai esine tulee siis suunnitella niin, että sen osat palvelevat mahdollisimman hyvin tiettyä tavoitetta. Ajoittui 1920-1930 -luvuille ja kuuluisia arkkitehtejä ovat esimerkiksi Alvar Aalto ja Walter Gropius.


Postmoderni arkkitehtuuri:

Leikkisä ja humoristinen "sekatyyli", joka etsii vaikkutteita rakennustaiteen eri aikakausien historiasta ja yhdistelee keskenään eri tyylejä. Tämä modernismin jälkeinen aikakausi laksetaan alkaneeksi 1960-luvulta ja se on jatkunut tähän päivään asti.



Tehtävänä oli suunnitella mahdollisimman korkea, mutta yhtä aikaa myös tyylikäs torni tikuista ja minivaahtokarkeista. Suunnitelma syntyi nopeasti ja eikun rakennushommiin! Tarkoituksenamme oli luoda kolmesta erikorkuisesta tornista muodostuva kokonaisuus. Emme rakentaisi neliölitä, vaan kuutioita.






Rakentaminen oli yllättävän vaikeaa. Lähdimme parini kanssa toteuttamaan ideaamme ehkä enemmän sanaa tyylikäs mielessä pitäen. Emme ajatelleet aivan loppuun asti, miten tornin aloituksesta saisi tehtyä mahdollisimman tukevan. Niinpä loppua kohden tornin alaosaa täytyi alkaa tukea ylimääräisillä tikuilla ettei rakennelma romahtaisi
ja samalla kärsi myös tyylikkyys. Lopputulos ei siis ollut aivan sitä mitä haettiin, mutta tuli siitä silti melko korkea. Ehkä tällä kursilla opin tekemään asioista vähemmän yksityiskohtaisia. Minun heikkouteni on nimittäin se, että haluaisin tehdä kaikesta aivan jotain muuta kuin simppeliä.